Логично е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза,

...
Логично е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 може да се ваксинират само с една доза |

Логично е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза, разяснява по bTV шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

„ Най-добрият имунитет се получава след преболедуване, обаче прекаралите го тежко се тормозят и желаят да се имунизират. Тези хора би трябвало да изчакат три месеца, с цел да се възвърне имунитетът – не че ще навреди, само че няма да има същия резултат. За преболедували една доза е задоволителна “, добави той.

Професорът сподели още, че казусът с имунизациите е международен, освен български. 

" Навсякъде има усложнения. Сключиха се контракти за големи средства и в този момент ние очаквахме едно ритмично доставяне. За страдание, са подобен тип медикаменти, че имат технологични проблеми и има закъснение “, сподели той.

По думите му няма заплаха хората, които към този момент са си сложили първа доза – да останат без втора игла. И въпреки всичко, в случай че това се случи не би трябвало да се тормозят, защото главният имунитет се реализира с първия банкет на препарата, а с втория – се повишава с още 10-15%. Той изясни, че по принцип втора доза се поставя при
епидемии, с цел да се доближи по-голямо покритие в популацията.

Зелените коридори - положително решение

Решението за „ зелените коридори “ беше положително и на доста места те към момента работят, днес идват 52 800 дози от имунизацията на AstraZeneka, които незабавно ще бъдат разпределени в страната, изясни шефът на НЦЗПБ и добави, че в понеделник чакаме още 12 хиляди дози от препарата на Pfizer-BioNTech.

Проф. Кантарджиев съобщи, че до 10 дни се чака решението на европейските регулатори и за имунизацията на „ Джонсън и Джонсън “, която към този момент е позволена за употреба в Съединени американски щати.

Разхлабването на ограниченията

Микробиологът разяснява, че за момента ще се следва оповестеният график, той като случаите нарастват гладко и пандемията е под надзор.

„ Ако се съблюдава разстояние, не се събират огромни компании и се съблюдават часовете – не мисля, че ще има проблем. Хората би трябвало да преценят с кого се срещат – ваксинирани, преболедували “, обясни проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР